Scenario

Scenario

 

.Ko.Tantrum

 

Voor Jou

 

 

▼ 1. R.I.M.

 

 

 

▼ 1.1. INT / XWS DE HOLLE AARDE / NIET NADER BEPAALD TIJDSTIP

 

SCHERMTITEL:

 

Europa, 202X

 

OVER BLACK, tot ... een spot aanfloept. We zien een naakte, over zijn hele lichaam met sensoren bedekte man die in een transparante PIRAMIDE op zijn rug ligt. De PIRAMIDE hangt in een immens zwart vacuüm, aan een STAKETSEL dat de BINNENKANT VAN DE AARDSCHIL ondersteunt. De camera PANT langzaam weg van de PIRAMIDE en laat zijn lichtbundel vallen op een hallucinant panorama: rondom ons gezichtsveld hangen, voor zover de lens reikt, ontelbaar veel andere PIRAMIDES met daarin mensen in een dito toestand.

 

 

→ FADE OUT

 

FADE IN →

 

 

▼ 1.2. EXT / XWS BOBSAK / VROEGE OCHTEND

 

Onder een bevroren VOLLE MAAN zien we de BOUWWERF waar de BOBSAK-cleaniek (Big Obscure Brain Scan Agency by Ko&Ko) in sneltempo wordt opgetrokken. We TRAVELEN langs af– en aanrijdende BULLDOZERS, BETONMOLENS, PYLONEN, HIJSKRANEN, CONTROLEPOSTEN, condenserende ROOKPLUIMEN en FELLE SPOTS. Op DISPLAYS, shakend in de ijskoude wind, lezen we dat de Air Pollution Index inmiddels 444 op de schaal van Joy aangeeft (bijzonder giftige lucht dus, opletten daarmee). Werklui met gasmaskers sluiten camera's, microfoons en mengpanelen aan. Een werfleider loopt onophoudelijk in een platvloers dialect bevelen te schreeuwen. Op de grond liggen spuugvlokken, sinaasappelschillen, sigarettenpeuken, colaflesjes en gebruikte condooms.

 

 

▼ 1.3. EXT / WS BOBSAK

 

Het silhouet van de cleaniek steekt dreigend af tegen de horizon. Het beeld wordt doordesemd van een TROEBELE SMOG waar de camera langzaam doorheen TRAVELT alvorens zich naar het hoofdgebouw te begeven en zich een gat door de toegangspoort te vreten. We betreden een zilverwitte gang die uitgeeft op een BESCHUTTE WERKPLAATS.

 

 

▼ 1.4. INT / BOBSAK / WS BESCHUTTE WERKPLAATS

 

De werkplaats is bevolkt door geestesgestoorden van divers pluimage. Een deel van hen zit als een klinisch dood kijkvee naar een YTV–scherm te staren, anderen wiegen heen en weer onder het uitvoeren van hun BEZIGHEIDSTHERAPIE. De camera PANT naar het scherm, waar het nieuws plaats maakt voor het weerbericht.

 

 

▼ 1.5. INT / BOBSAK / CU YTV-SCHERM

 

WEERMAN

... lijkt ook ons klimaat in een crisis te verkeren: terwijl moessonregens de Sahara teisteren,

heerst er moerasvorming op de poolkappen en voor het eerst beleeft men zelfs sneeuwstormen op de evenaar.

 

 

▼ 1.6. INT / BOBSAK / WS BESCHUTTE WERKPLAATS

 

Op de vloer liggen geruïneerde drank– en drugsverslaafden te stuiptrekken in KRAMPACHTIGE K–HOLES, de bodemloze blik op oneindig, de taalcentra voor eens en altijd gewist. Met dikke badhanddoeken om de dolgedraaide kop gestrengeld, kronkelen en tieren ze temidden van hun eigen bloederige uitwerpselen.

 

 

▼ 1.7. INT / BOBSAK / CU YTV-SCHERM

 

WEERMAN

Het bizarre is, dat er, door de klimatologisch irrationele weersveranderingen, bij ons een soort microklimaat is ontstaan:

in R.I.M. heersen polaire waarden van –22 graden (ik moet tevens wijzen op een verhoogd risico voor gifsneeuw),

terwijl aan het Zuiderkruis de temperatuur tegen de 44 graden piekt ...

 

Op het scherm verschijnen POP-UPS met trailers van trashfilms. Een ervan heet Gya en wordt gepromoot als zijnde obscure viersterrencult - ten zeerste af te raden aan sensibele kijkers vanwege de bloederige en shockerende scènes waar de prent van vergeven zit. Samengevat: tot op heden onontdekte stammen in de wouden van ZO.PA werden door amateurs gefootaged tijdens het uitvoeren van een doopceremonie.

 

 

▼ 1.8. INT / BOBSAK / WS BESCHUTTE WERKPLAATS

 

Terwijl we verder TRAVELEN door de werkplaats, maakt het weerbericht plaats voor een in primetime uitgezonden TALKSHOW met als centrale gast DR. KO. We krijgen een jonge, egotrippende wetenschapper in beeld, uitgedost in een stereotyp slechtzittend jack, corduroy pantalon, leren stropdas en een SWASTIKO op zijn revers. Hij wordt onder LUID APPLAUS, gemixt met UITZINNIG BOEGEROEP, aangekondigd als androzoölogisch zenuwarts en orakelt in sierlijke, ingestudeerde volzinnen.

 

 

▼ 1.9. INT / BOBSAK / CU YTV-SCHERM

 

DR. KO (ONSCREEN)

Ze gingen er van uit dat de aarde na de Timecrash geteisterd zou zijn door ernstige milieu–

en kernrampen en dientengevolge zou zijn omgetoverd tot een desolaat wasteland, maar zie, ...

 

 

▼ 1.10. INT / BOBSAK / MWS BESCHUTTE WERKPLAATS

 

We passeren nog meer geïnterneerden, zoals een verknipte heks (EV) die, gekleed in een T-shirt van The World Wide Pet Liberation Front, een zwartleren onderbroek en teenslippers, tegen een muur staat te schreeuwen dat haar tijd zal komen. Of een witharige, broodmagere pezigerd die een vuist maakt naar een ingebeelde vijand. Hij draagt een gescheurde smoking met daarop, in witte verf, de woorden HOW DO YOU DARE. Tussen al deze sociale ellende FOCUSSEN we op DR. KO. Hij wordt geëscorteerd door zijn assistent ANTIPATRIEK (33, foute kleren, foute coupe, He-Man–achtige verschijning) die dommig naar de lens grijnst. De patiënten lijken geen notie te hebben van hun aanwezigheid.

 

ANTIPATRIEK (als antwoord op DR. KO's repliek in de TALKSHOW)

... we staan aan de drempel van een nieuw, glorieus tijdperk.

 

DR. KO

Je zal zien, THE CHAMBER ontketent een ware revolutie; proefpersonen worden in onze studio

24 uur op 24 bekeken door talloze camera's en afgeluisterd door op scherp staande microfoons.

Onze crew volgt alles vanuit THE CONTROL ROOM.

 

 

▼ 1.11. INT / BOBSAK / MCU BESCHUTTE WERKPLAATS

 

De camera FOCUST op een man die in lotuszit koortsachtig aan het pennen is: KOEN FAAN, een kaalgeschoren dertiger met stoppelbaard, bril, een tranende blik vol lethargie, een bezweet voorhoofd en een bloedneus.

 

 

▼ 1.12. INT / BOBSAK / CU YTV-SCHERM

 

Op het YTV-scherm horen we kijkvee juichen, gillen en tieren om de goorste, meest platvloerse en gewelddadige beeldvulling. Een barst vertakt zich over het scherm.

 

TALK SHOW HOST (ONSCREEN)

Vindt u het niet een héél klein beetje plagiaat van Big Brother?

 

DR. KO (ONSCREEN)

THE CHAMBER is opgetrokken op een plek waar ooit paranormale

verschijnselen zijn gesignaleerd ... need I say more?

 

De TALKSHOW wordt afgerond met een reclamespot voor THE CHAMBER.

 

 

▼ 1.13. INT / BOBSAK / MWS BESCHUTTE WERKPLAATS / ZELFDE TIJDSTIP

 

Iets verderop staat EV een primitief soort minigolf te spelen. Ze wordt ingesloten door enkele medepatiënten die haar beloeren met een mix van onbegrip en fascinatie en haar uitvragen over haar politieke en sociale opvattingen. Of ze wakker ligt van verminkte kindertjes in een of andere burgertwist, van kernenergie etc.

 

 

▼ 1.14. INT / BOBSAK / BESCHUTTE WERKPLAATS / MCU DR. KO & ANTIPATRIEK

 

ANTIPATRIEK (naar EV)

Ik veronderstel dat zij ook een van de acteurs in THE CHAMBER is?

 

DR. KO

Kijk vriend, het beste acteren is nog steeds niét acteren, ja?!

Zijn we het daarover eens? (de ander beaamt dit en doet er verder het zwijgen toe)

 

 

▼ 1.15. INT / BOBSAK / MWS BESCHUTTE WERKPLAATS

 

Op dat moment trapt EV zonder aanwijsbare reden een van de patiënten in de balzak en geeft hem een kopstoot. Als de zieltogende patiënt neerzijgt slaat ze met haar golfclub nog enkele welgemikte bressen in de uitstulping van de kleine hersenen. De opzichters hebben hun handen vol: twee voeren EV weg, een ander houdt de omstaanders met een elektrische veedrijfstok op afstand, een vierde gaat voorzichtig op het stuiptrekkende corpus af.

 

 

▼ 1.16. INT / BOBSAK / CU DR. KO

 

DR. KO (met lichte ironie)

Of ze de komende uren overleeft, is, meen ik, een andere zaak ...

 

 

▼ 1.17. INT / BOBSAK / WS BESCHUTTE WERKPLAATS

 

EV wordt weggeleid via een stalen poort met daarboven een felblauwe neonreclame die het woord EXIT weergeeft. Als die poort openzwaait, zien we heel even iets wat op een verduisterd slachthuis lijkt: massieve zuilen van vloer tot plafond, waar opengesneden karkassen van allerhande slachtvee aan ophangen. We zien ook twee werklui die een varken in bedwang houden. Een derde richt een bazooka op het beest. Dan valt de poort dicht.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.18. INT / BOBSAK / MCU BESCHUTTE WERKPLAATS / LATER

 

We zien KOEN FAAN papier verscheuren in een state of mind die best wel eens een bad trip zou kunnen zijn. Overal liggen schetsen en aantekeningen met ronduit AFSCHUWELIJKE KARIKATUREN. Om zijn geest vrij te maken, schrijft hij herhaaldelijk het woord CHARISMATICA met tipp-ex op papier. Op een onderlegger staat gekrabbeld:

 

KOEN FAAN (VOICE-OVER)

Personal note: Thirteen unveiling messages from PAIURR MQARISH. Telepatische, klankgeworden denkgolven,

uitgezonden door een individu dat over uitgerekend tien jaar in een piramide onder deze cleaniek zou hangen.

Zijn denkgolven worden met zo'n hoge snelheid het meetbare NIETS ingeslingerd, dat ze de minimale tijdspanne

die men nodig heeft om van A naar B te gaan, skippen, en zich in de tegentijd manifesteren. Om vervolgens,

sterk vervormd door de krommingen van het heelal waarlangs zij scheren, in het zwarte gat van het verleden

te verdwijnen en als klankgolven deze ... (slaat zich op het voorhoofd) vervloekte hersenen binnen te sijpelen ...

 

Een BLOEDDRUPPEL ploft neer op de krabbel. De inkt vloeit uit en vertroebelt.

 

 

CROSSFADE →

 

 

▼ 1.19. INT / WS THE CHAMBER / LATER

 

We zien een proefopname van THE CHAMBER. EV wordt samen met JUAN en ROB (twee medepatiënten) omsingeld door een TELEVISIEPLOEG in een opnamestudio die gedecoreerd is met sixties behangpapier, rode neovictoriaanse lampionnen en vergulde scènes uit de Kama Sutra. Op de vier hoeken van de parketvloer staan gargouilles opgesteld die permanent wierook uitwasemen. Een royale 44–armige LUCHTER hangt boven een GROTE RONDE TAFEL met daarop een zilveren kelk en een karaf wijn. Daarachter, tussen de lichtschermen, ontwaren we een ISOLEERCEL met daarin een ELEKTRISCHE STOEL. Uit luidsprekers sijpelt een soundscape van gefluister, gegorgel, gemompel, gegiechel, gegrom, gesnuif, dat alles gemixt met een ONOPHOUDELIJK GEDEMPT GEHAMER.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.20. INT / MWS BOBSAK / ZELFDE TIJDSTIP

 

DR. KO en ANTIPATRIEK lopen door een gang vol hermetisch geïsoleerde cellen.

 

ANTIPATRIEK

U laat ze écht de vier hoeken van hun psychisch draagvlak aftasten.

 

DR. KO (knijpt ANTIPATRIEK knipogend in de wang)

Jij hebt het alvast begrepen. Zie je nu waarom ze mij De Schedelneuker noemen?

Ze zijn open boeken voor mij, waaruit ik elke dag een blad wegscheur ...

(met een volkomen misplaatst sérieux) For they'll understand what glory means!

Kom mee, dan toon ik je THE CONTROL ROOM.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.21. INT / MCU THE CHAMBER / ZELFDE TIJDSTIP

 

JUAN en ROB worden getooid met zwarte kapmantels en hebben hun teksten (in slecht geBabelFished Engels)

zo goed als het kan ingeoefend. EV kijkt wezenloos toe. Spots floepen aan. Een regisseur kraait, En ... Action!

 

ROB (naar EV)

Phase one: get into that cell, sit down, face the lens and concentrate.

 

EV weigert. Ze krijst uitzinnig als ROB en JUAN haar vastgrijpen. Ze is lijkbleek en druipt van het koortszweet. ROB kalmeert haar met een KLINKENDE OORVIJG. EV zwijgt hikkend, wordt de cel in geschopt en op de ELEKTRISCHE STOEL vastgegespt. JUAN vergrendelt de deur. We kijken over de schouders van de cameralui mee, en krijgen EV in beeld; haar blik boort zich met een MACHTELOZE DIERLIJKE RAZERNIJ in de lens. Dan FOCUST die lens op hetgeen op de muur achter haar geschreven staat:

 

DE BANAAN IS GROOT / MAAR DE SCHIL IS NOG VEEL GROTER

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.22. INT / MWS THE CHAMBER / ZELFDE TIJDSTIP

 

ROB gaat samen met JUAN rond de tafel staan en vult de kelk met wijn.

 

ROB (houdt de kelk plechtig in de lucht, JUAN herhaalt zijn woorden)

In the Name of (CENSURERENDE PIEPTOON), accept our sacrifice.

 

ROB en JUAN laten het hoofd langzaam zakken. (pauze)

Dan snijden ze zich in de wijsvingers en laten hun bloed in de kelk druppelen.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.23. INT / BOBSAK / MWS DR. KO & ANTIPATRIEK / ZELFDE TIJDSTIP

 

ANTIPATRIEK en DR. KO passeren een LABORATORIUMDEUR waarop we CONTROL ROOM lezen. Koud, gifgroen fosforescent design. Daarbinnen bespaart een MUUR VAN VIDEOSCHERMEN ons geen vierkante millimeter van de cleaniek.

 

DR. KO

Weet je, door naar een opname te kijken, word je automatisch onderdeel van die opname.

Je ondergaat een externe werkelijkheid die zo lang mogelijk op je bewustzijn betrokken

moet blijven. Niet joúw realiteit en chronologie, maar die van de opname gelden.

Kortom, naar het scherm staren maakt psychisch verwaarloosbare materie van jou.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.24. INT / THE CHAMBER / CU ROB / ZELFDE TIJDSTIP

 

ROB (luider en indringender, JUAN herhaalt)

In His Name, expecting His deliberation (when the earth shall burst with an immeasurable power),

we will always be united by His bloodline, shining in HIS INEXTINGUISHABLE LIGHT!

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.25. INT / BOBSAK / CONTROL ROOM / MCU DR. KO & ANTIPATRIEK / ZELFDE TIJDSTIP

 

ANTIPATRIEK

En wie van uw patiënten denkt u nog als -laat ons zeggen-

'psychisch verwaarloosbare materie' te beproeven?

 

DR. KO

Goh, we zien wel. (naar de lens) Ik zeg altijd: 'U was geweldig, maar ik beter'.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.26. INT / THE CHAMBER / MCU ROB & JUAN / ZELFDE TIJDSTIP

 

Wanneer ze de kelk aan de mond zetten, barst een allesoverstemmende DONDERSLAG los,

gevolgd door felle BLIKSEMSCHICHTEN. VOICE–OVER zingt een APOCALYPTISCH KINDERKOOR.

 

KINDERKOOR

LIBERA NOS DE PARADISUM

LIBERA NOS DE PARADISUM

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.27. INT / BOBSAK / WS BESCHUTTE WERKPLAATS / ZELFDE TIJDSTIP

 

De patiënten zitten opgewonden te wachten op de allereerste uitzending van THE CHAMBER, die over enkele ogenblikken ON AIR gaat. DR. KO bespiedt hen via de talrijke schermen. We zien ook EV in de ISOLATIECEL. DR. KO richt zich naar een microfoon, een sardonische grijns op de lippen.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.28. INT / ISOLATIECEL THE CHAMBER / MCU EV / ZELFDE TIJDSTIP

 

EV zit apatisch voor zich uit te staren op de ELEKTRISCHE STOEL. Uit een luidspreker in de cel weerklinkt een robotische, Big Brother-achtige stem.

 

STEM

Wie bén je? (pauze. Geen reactie) TALK TO ME.

 

EV

Ik ben EV.

 

STEM

Jouw naam kende ik al. De vraag was: (onderdukt een proesten) 'Wie bén je?'

 

EV

Laat mij gerust.

 

STEM

Weet, dat dit voor ons wellicht even pijnlijk zal zijn als voor jou. (pauze)

Je werd gesmeed in het vuur van onze beproeving. Weet je nog hoe ons motto luidt? (pauze)

Kom op trut, action!

 

EV (trillend)

'Never bite the hand that feeds you' ?

 

STEM

Precies.

 

Ogenblikkelijk branden vier immense stoten ELEKTRISEREND VUUR zich een weg door EV's hoofd.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.29. INT / BOBSAK / WS BESCHUTTE WERKPLAATS / ZELFDE TIJDSTIP

 

Stomverbaasd kijken de patiënten toe naar hetgeen EV overkomt. Dan ontstaat TUMULT. Geesteszieken, psychoten, sociopaten en paranoide schizofrenen stormen en masse de gang op en schreeuwen vervloekingen in onverstaanbare talen. Verpleegsters worden verkracht, YTV-toestellen door vensters gesmashed, spiegels en medicijnkastjes aan diggelen geslagen. Een STROBOSCOOP flikkert, een SIRENE gaat loeien. Heethoofden worden onder het slaken van hartverscheurende doodskreten afgevoerd door de opzichters, maar die geven het al snel op. Men raapt flessenhalzen van de grond en maait in het wilde weg. Iemand zit in een LAAIENDE ROLSTOEL te verkolen. De patiënten verspreiden zich razendsnel over de hele cleaniek en zetten daarbij koers naar THE CONTROL ROOM.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.30. INT / BOBSAK / CONTROL ROOM / MCU DR. KO & ANTIPATRIEK / ZELFDE TIJDSTIP

 

ANTIPATRIEK kijkt met open mond naar hetgeen zich ontketent op de schermen. Zo verbaasd is hij, dat hij de INJECTIENAALD niet opmerkt,

die DR. KO vliegensvlug in zijn arm ploft.

 

DR. KO

Gezien? Nee, he?!

 

ANTIPATRIEK strompelt THE CONTROL ROOM uit en ziet aan het eind van de gang een deur met daarboven het woord EXIT. Hij rent zo hard hij kan, maar de patiënten hebben hem reeds in het oog gekregen en komen als één grote, schuimbekkende golf CHAOS op hem afgestormd, gewapend met SCHEDELBOREN en INJECTIENAALDEN. Iemand berijdt a la danseuse twee helften van een GOLDEN RETRIEVER onder het luidkeels scanderen van Helter Skelter. Behendig springt ANTIPATRIEK over hem heen, op naar een ALLESVERZENGEND WIT LICHT dat onder het woord EXIT vandaan sijpelt. Dan valt het beeld weg.

 

 

→ OVER WHITE

 

FADE IN →

 

 

▼ 1.31. EXT / WS LANDGOED MAMMOTH EGG / NACHT

 

ANTIPATRIEK zit in een enorme MODDERPOEL. Op de achtergrond ontwaren we de contouren van THE MAMMOTH EGG. Een koude, druipende smurrie zit als een cocon aan hem vastgekoekt, zijn adem condenseert in een ALLESVERZENGEND WIT LICHT van de koplampen van twee BULLDOZERS. De deuren zwaaien open en twee zwangere lesbo's in bouwvakkersplunje stappen uit en komen op hem afgewaggeld, de Mausers M90 in aanslag. Het zijn MOEDERKOEK 1 & 2: halfdierlijke, genetisch gemanipuleerde medewerksters van BOBSAK.

 

MOEDERKOEK 1

Wie bén je?

 

MOEDERKOEK 2

Denkt u dat de ontwikkeling van levende organismen onder het ijs van de Jupitermaan Europa mogelijk is?

 

ANTIPATRIEK

WAT?!

 

MOEDERKOEK 1

Je hebt ons wel begrepen.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.32. INT / ISOLATIECEL THE CHAMBER / CU EV / ZELFDE TIJDSTIP

 

Nieuwe stroomstoten maken SISSENDE BLAREN rond EV's ogen. Haar haar vat VUUR. DE STEM blijft onophoudelijk herhalen:

 

TALK TO ME

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.33. EXT / LANDGOED MAMMOTH EGG / MCU DE MOEDERKOEKEN / ZELFDE TIJDSTIP

 

MOEDERKOEK 2

Waardoor contacten met buitenaardsen niet uit te sluiten vallen ...

 

MOEDERKOEK 1

... buitenaardsen die misschien niet vertrouwd zijn met De Pil ...

Ik bedoel, zonder racistisch te willen zijn ...

 

ANTIPATRIEK

Wat willen jullie eigenlijk van mij?

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.34. INT / ISOLATIECEL THE CHAMBER / CU EV / ZELFDE TIJDSTIP

 

EV's hals zwelt door het voltage tot ABSURDE PROPORTIES op.

Dan valt het licht uit. We horen iets vlezigs UITEENSPATTEN.

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.35. EXT / LANDGOED MAMMOTH EGG / CU DE MOEDERKOEKEN / ZELFDE TIJDSTIP

 

MOEDERKOEK 1 & 2

We willen het uit uw mond horen: hoe voelt het aan, om te leven?

 

 

CUT →

 

 

▼ 1.36. INT / ISOLATIECEL THE CHAMBER / XCU EV / ZELFDE TIJDSTIP

 

INFRAROODBEELD: we zien, tot in detail, EV's GEËXPLODEERDE OOG.

Dan ZOOMT de camera UIT tot een CU van haar VERKOOLDE GEZICHT.

 

SCHERMTITEL:

 

GAME OVER

 

STEM (VOICE–OVER)

... en nu beginnen we terug van nul.

 

 

CUT →

 

FADE IN →

 

 

▼ 1.37. INT / BOBSAK / ZIEKENHUISCEL / CU DR. KO / LATER

 

DR. KO

En, beter?

 

We ZOOMEN UIT op DR. KO die voorzichtig een INJECTIENAALD uit een arm trekt en opstaat van het ziekenhuisbed waar ANTIPATRIEK met videotape op ligt vastgebonden. DR. KO gooit de naald in een steriele plastic zak en knipt het licht boven het bed uit. Gereduceerd tot twee levenloze gitzwarte knikkers van ogen in de kerker van een gewatteerd lichaam, staart ANTIPATRIEK naar DR. KO. Die zet een varkensmasker op, geeft enkele ludiek bedoelde tangopassen ten beste maar het is niet grappig. DR. KO zet het masker af (kucht), loopt naar de EXIT, kijkt om en sluit de deuren. De camera PANT langzaam naar het YTV–scherm, verderop in de cel. Op het scherm speelt een nieuwe aflevering van THE CHAMBER.

 

 

→ FADE OUT

 

 

 

◄ 2. YROP

 

 

 

◄ 2.1. INT / ROB'S LOODS / XCU ROB / DAG

 

INFADEN OP → een BLOEDDOORLOPEN LINKEROOG. We ZOOMEN langzaam UIT en krijgen ROB te zien: een broodmagere, gespierde zestiger met marginale, ruige sixties-looks. Hij heeft een doorgroefd, afgeleefd gelaat met een slordige ringbaard, markante tochtlatten en een nekmatje onder een bruingrijze pagekop. Hij staat in een LOODS voor een SPIEGEL en paradeert met een KETTINGZAAG. Omdat hij, op een kepie en een string na, volkomen naakt is, zien we enkele amateuristisch aangebrachte TATOUAGES (Moederfoetus Krankjorum) op zijn voorarmen. Op zijn haarloze kippeborst is het woord SHELTER in roestige nietjes aangebracht.

 

 

◄ 2.2. INT / WS ROB'S LOODS

 

Als de camera verder UITZOOMT, zien we achter ROB de gebruikelijke ingrediënten die men in een LOODS aantreft: autobanden, accu's, stapels kisten en een werktafel waar een heel gamma snoeischaren en kettingzagen is aan opgehangen. Aan het plafond bengelen dierenknoken, schedels en occulte amuletten, op de grond liggen porno- en necrotapes en lege drankflessen. We zien een buffetpiano met daarop een familiefoto. We herkennen ROB, OUWE MIEN en een elfjarig wicht: CHA. Naast de piano ligt OUWE MIEN, ROB's bedlegerige moeder, in een bebloed bed. Ze lijdt aan ELEFANTIASIS in een ernstig stadium, een kwaal die zich heeft genesteld in haar onderbenen. Die zien er uit als donkerblauwe, door spataders en kankergezwellen overdekte zuilen. Maar het ergst van al is haar gezicht: daar is iets ONBESCHRIJFLIJKS mee gebeurd.

 

 

◄ 2.3. INT / WS ROB'S LOODS / MCU ROB & OUWE MIEN

 

ROB (zonder zijn blik van de spiegel los te maken)

Stel je nu eens voor dat de aarde HOL zou zijn ...

En behaard van buiten, met aders, porieën, klieren, hormonen en de hele zooi.

En dat het naakte, in dit bittere bestaan gecatapulteerde kind er zich aan vastklemt ...

De grote organische geoïde wordt zijn moeder; kloppend, vlezig, ... kolkend.

 

OUWE MIEN

Hoeveel heb je al op?

 

ROB

Genoeg. (draait zich naar OUWE MIEN) Weet je wat ik vannacht gedroomd heb?

Het was zeer bizar; ik zit naar een scherm te kijken dat zich op zeker ogenblik ontbindt

in een kaleidoscoop van elektriserende partikels. Daaruit doemt een figuur op:

De Giechelende Goochelaar, dat wist ik direct. Hij draagt een varkensmasker

en laat een pingpongballetje voor zich uit zweven. Dan plaatst hij een

transparante piramide rond het balletje en verdwijnt in het niets.

Ook de piramide lost op. Het balletje blijft zweven.

 

Over een kapotte airco kruipt een VOGELSPIN ter grootte van een volwassen hand.

We horen de poten over het toestel ritselen, langzaam en sonoor.

 

OUWE MIEN (na een ellenlange pauze)

Ik denk je gaat oogsten wat je gezaaid hebt.

 

ROB

Rustig, he? Vergeet niet dat ze mij indertijd bij het transportzaakje hebben opgepakt (zwart spul, remember?)

Ze hebben mij nog met mijn kop boven de kokende nitrol gehouden.

 

Op een werktafel ligt het kreng van een gemuilkorfde GOLDEN RETRIEVER; het beest is overlangs in twee helften gezaagd.

 

 

◄ 2.4. INT / ROB'S LOODS / CU ROB

 

ROB (naar de camera)

Ik heb er mijn hele leven mee geworsteld: als ik iets kon liefhebben, wist ik ook

dat ik het naar de kloten zou helpen. Alles wat ik vernietigde, heb ik ooit bemind. (pauze)

Het is allemaal begonnen op de dag dat zij hier (wijst op OUWE MIEN) een inzinking kreeg

en niet meer bij machte was om recht te krabbelen. (breekt plots, snikt gewelddadig)

Ze wordt incontinent en met de dag onhandelbaarder.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.5. INT / MWS ROB'S LOODS / NACHT (FB)

 

's Nachts roept OUWE MIEN allerlei personen uit haar verleden aan. Slaapdronken staat ROB tegen haar te SCHREEUWEN dat het UIT moet zijn. Zij scheldt hem uit voor duivelsjong, satansrat. Hij doet haar een verse luier om en blijft enige tijd op de bedrand zitten tot ze verwoede pogingen doet het ding los te trekken. ROB bindt haar handen vast met videotape.

 

 

CROSSFADE →

 

 

◄ 2.6. INT / MCU ROB'S LOODS / DAG (FB)

 

De volgende ochtend staat ROB voor OUWE MIEN's bed. Ze slaapt. Blijkt dat ze de tape tóch heeft weten los te wringen. Tussen haar tanden duwt hij een karmijnrood ROTJE waarvan hij de lont aansteekt. De rode huls smelt, de kruitlading wordt zichtbaar. Dan detoneert het ROTJE met een KEIHARDE KNAL. OUWE MIEN's haar vliegt in brand, de inhoud van haar hoofd wordt tegen de muur gesmakt. Haar nek is een kolkende BLOEDFONTEIN, die haar spartelende handen vergeefs pogen te stelpen. Dan spat ROB's innerlijke ijsklonter open.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.7. INT / WS DE VIDEOTAKE / DAG (TEGENWOORDIGE TIJD)

 

KOEN FAAN duwt de dubbele glazen deur van DE VIDEOTAKE open. Die wordt bevolkt door lowlifes en doorsnee middenstandstuig dat met eenzelfde frequentie gezinsvriendelijke, waardenbevestigende en kleurrijk in beeld gebrachte bullshit inslaat voor Kind & Gezin. Achter de toonbank, temidden van een gangpad dat aan weerskanten begrensd wordt door Dvd-schappen, staan CYB (de uitbater: zwarte misdienaarscoupe, ovale designbril) en JEZUS KRISTUS (diens sidekick: blond, golvend schouderlang haar, ringbaard, gescheurde jeans, grungy combats) een partij schaak te spelen.

 

JEZUS KRISTUS (lacht, hoest, cokekringetje onder rechterneusgat)

Het is toch Het Puike Argentum waar we allen voor leven, of niet soms? Dat ze zeggen wat ze willen;

het mogen dan wel Hún Bloedjes Van Kinderen zijn, het is en blijft godverdomme Mijn Zware Voet, OK?

(geeft met zijn handen de omvang te kennen) Jij niet soms?

 

CYB speelt twee torens kwijt in vier zetten, geeft op en staart bedremmeld naar JEZUS KRISTUS. Die neemt een trek van een 44cm. lange Havannah In Excelsis en grijnst de verbouwereerde CYB aan. Die werpt op zijn beurt een blik over KRISTUS' schouder en ziet KOEN FAAN de Dvd van Gya op de toonbank neersmakken.

 

CYB

Wat is 't probleem, maat?

 

KOEN FAAN

Je hebt me gisteren gezegd dat het waar voor mijn geld is. Maar het is zo fake als de rotte pest.

 

CYB kijkt scheefsoogs naar JEZUS KRISTUS.

 

JEZUS KRISTUS (ostentatief op zijn sigaar knagend)

En als je nu eens gewoon je zak opblaast?

 

KOEN FAAN (slaat met vlakke hand op Gya)

Mijn geld terug. En wel nu!

 

JEZUS KRISTUS (allerminst onder de indruk)

De normale mensaap versus de afwijkende mensaap: 0-1.

 

CYB kalmeert de zaak en legt KOEN Augustin En Arizona voor.

 

CYB

Dit is een amateurtape van een redneck die zichzelf heeft gefootaged

terwijl hij zijn gemuilkorfde GOLDEN RETRIEVER penetreert.

 

JEZUS KRISTUS

Ik hoop dat je een sterke maag hebt; het beest stond namelijk op het punt te jongen.

Enfin, hij komt klaar, schakelt zijn kettingzaag in, en wat dàn volgt, valt gewoon niet te beschrijven.

 

KOEN FAAN (rekent af)

Klinkt goed. Geef hier.

 

JEZUS KRISTUS (naar CYB)

Jachtig beestje. (knipoogt vet en gaat met zijn langste vinger over zijn tong. De vinger komt er roetzwart uit)

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.8. INT / WOONKAMER KOEN FAAN / MCU YTV-SCHERM / AVOND

 

KOEN bekijkt Augustin En Arizona. We ZOOMEN IN en gaan over in de realiteit van het scherm.

 

SCHERMTITELS:

 

Somewhere in Europe, August 31st, 1978

 

Het is volop zomer. We TRAVELEN ter hoogte van het Zuiderkruis over een verlaten zandweg. In de berm van de weg staan kanonnen met lopen als gapende, tandeloze bloedzuigers. De camera blijft doorrijden en bereikt een strand. Het water is diepdonker en weerspiegelt een metallieke, bevroren zon.

 

 

◄ 2.9. EXT / XWS STRAND / ZELFDE TIJDSTIP

 

OPWAAIEND ZAND, WIEGEND HELMGRAS en microtonale gitaarakkoorden dansen op een olieachtige wind. Uit de duinen weerklinkt nu en dan een FORS, MANNELIJK GEKREUN. We zien CHA naast een strandhokje staan waarop geschreven staat:

 

Hier wil CHA dood

 

Ze draagt een rood colbertje en een blauw gestreept overhemd dat door een lederen stropdas bijeengekneveld is en staart emotieloos in de lens. Op haar rug is het sluike, kastanjebruine haar met een tapelint vastgebonden onder een bolhoed. (CU van een gelei–achtige zweetdruppel op een verder goddelijk gave huid) Dan TRAVELT de camera naar de linkerzijde van het strand. Net buiten CHA’s blikveld staan twee mannen: ROB, die zich kreunend laat afzuigen door EIERSTOK EDDIE. ROB draagt een houthakkershemd dat hij volledig over zijn zwetende bierbuik opengeknoopt heeft, alsook een blauwe verschoten jeans op de enkels. EIERSTOK EDDIE, een onesthetisch kalende etterbak van rond de veertig, draagt een short en een bermuda-hemd. Hij beknabbelt ROB’s lid met een obsessieve gretigheid (alsof hij al zijn hele leven naar dit éne moment heeft verlangd) en ROB, die staat hoorbaar te genieten.

 

ROB

Woéssjjjj ...

 

Zodra ROB CHA opmerkt, blaft hij haar toe dat ze het te ver heeft gedreven, te diep is gezonken. EIERSTOK EDDIE knapt als een gebroken tak in een wonde en rent zieltogend weg. ROB vloekt en wijst woest naar de lens. Zijn hand is een verschroeid stompje van derdegraads brandwonden geworden. Dan ontspruit achter CHA’s rug een ruim twee meter lange FEKTER gestroomlijnd aan het mulle zand om haar vast te garen in zijn 444 tentakels. Diens proboscis vreet haar op met huid en haar en verdwijnt dan ondergronds. De lens ZOOMT IN op de overgebleven, afgeknauwde hand van CHA. Die hand klauwt in het wilde weg, vermorzelt schelpjes in de vergeefse stuipen van de rigor mortis. En zie: het zand snikt langzaam ROOD.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.10. INT / MCU ROB'S LOODS / VROEGE OCHTEND

 

Badend in het zweet schiet ROB wakker uit de nachtmerrie. Belt naar DR. KO.

 

ROB (de mentale uitputting nabij)

Ik wil dit niet meer dromen, Doc. Ik wil dit niet nóg een nacht meemaken.

 

ROB kijkt terloops naar zijn klokradio; hij heeft zich grandioos overslapen. Vloekend gooit hij de hoorn op de haak en spurt de kamer uit.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.11. EXT / WS BOBSAK / DAG

 

De camera PANT naar de linkerzijde van de cleaniek, waar een elfjarig wicht gedachteloos op haar duim sabbelt en om zich heen kijkt. We herkennen CHA. Plots komt een onesthetisch kalende etterbak in beeld. Hij draagt een bermuda-hemd en in zijn short zien we duidelijk de omtrekken van een kloppende erectie. EIERSTOK EDDIE benadert haar met die VREEMDE, ROBOTISCHE PASSEN van hem, blijft STOKSTIJF staan en haalt haar duim uit haar mond.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.12. INT / ROB'S LOODS / XCU EDDIE'S OOG / NIET NADER BEPAALD TIJDSTIP

 

De camera PANT weg van een BLOEDDOORLOPEN LINKEROOG en FOCUST in de achtergrond op CHA; die ligt vastgebonden op een nagelbed, de duimschroeven stevig vastgedraaid. EDDIE draait zich om en laat een tennisbal op en af te kaatsen tegen een vaalgele muur waarop hij contactmicrofoons heeft aangesloten. Die zijn verbonden met een voorversterker die via twee vastgetapede oordopjes in CHA's oren verdwijnt. Zij krijst zich de ziel uit het tere lijf bij de zoveelste oorverdovende slag. EDDIE staart met een blik van een sniper naar de tennisbal. Om de sporen uit te wissen, likt hij het bloed van het kruis van haar slip.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.13. INT / MWS BOBSAK / LATER

 

Hoewel hij vierklauwens komt aangerend, is ROB (koorleider van dienst) rijkelijk te laat. Als hij de cleaniek binnengaat, is de ceremonie al begonnen. Leden van THE HAPPY FAMILY draaien hun hoofden in zijn richting als zijn knokig silhouet in het portaal verschijnt. In hun ogen brandt een mix van VERONTWAARDIGING en STUPIDE HAAT. Shakend als een brandende staaf dynamiet in de handen van een Parkinsonpatiënt schuifelt ROB naar het altaar. Daar staat een koor van tientallen NIPITS in een halve cirkel. ROB wil bloednerveus de opmaat geven voor het LIBERA NOS, maar JEZUS KRISTUS zet het orgelvoorspel als een donderslag bij heldere hemel in. Een spot explodeert. STOP!

 

ROB (fluistert giftig)

Te vroeg, snotneus!

 

Wanneer ROB opnieuw wil inzetten, laat een van de NIPITS achterin een scheet. ALGEMENE HILARITEIT. ROB's laatste flinter zelfbeheersing brandt door. Hij draait zich om naar de geshockeerde THE HAPPY FAMILY, maakt de dubbele shitvinger en rent met een kop als een in varkensbloed gedrenkte pioen richting EXIT.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.14. EXT / WS BOBSAK / ZELFDE TIJDSTIP

 

Een jonge griet loopt op ROB af. Ze vertelt hem dat hij Over De Schreef is gesjeesd en snel een sanctionering van DR. KO kan verwachten. ROB herkent de griet: het is godverdomme CHA.

 

CHA

Ik kan het zien aan jouw oog; je hebt een tsjikade opgelopen.

 

 

◄ 2.15. EXT / BOBSAK / CU VAN ROB'S OOG

 

Een rimpelig, lekkend haarvat ontspruit aan ROB's iris en zorgt ervoor dat de ooglens langzaam vertroebelt en oplost in het oogwit.

CHA geeft hem een zakspiegeltje en inderdaad, zijn LINKEROOG ziet er allesbehalve fraai uit.

 

ROB (blaft CHA af en wijst op zijn lillende oog)

Hoe lang gaat dit verdomme nog duren?!

 

CHA

Kan me niet schelen, pa! Los het zelf op.

 

Ze rent in tranen weg. ROB keert op zijn stappen terug, richting cleaniek.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.16. INT / BOBSAK / ZELFDE TIJDSTIP

 

GUNHEAD (de ceremoniemeester, een zelfingenomen, zwammende knol in smoking) staat voor THE HAPPY FAMILY en leest het autopsierapport voor: OUWE MIEN overleed aan de vooravond van een genadeloze hittegolf. Men wist dat het op de dag van de crematie bloedheet zou zijn. ROB vervoegt het gezelschap met glazige, nietsziende kalfsblik. GUNHEAD en zijn assistenten loodsen hen een kapel binnen waar het lijk ligt opgebaard. ROB valt de vrije val in tranendal. STILTE. Men wacht plechtig, observeert, registreert, neemt afscheid.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.17. INT / BOBSAK / MWS EETZAAL / LATER

 

Vervolgens: de rouwmaaltijd. ROB heeft ergens een shot ethyl versierd want zijn ganse smoelwerk staat weer op glimlach gemapped. Hij steekt een sigaret op en presteert het om het verder serene maal te onderbreken met een paar klinkende boeren. Dan is het moment van de waarheid aangebroken: OUWE MIEN wordt in een zilveren kelk binnengedragen. GUNHEAD zet elegant zijn bril af en houdt de glazen in een kaarsevlam tot ze pikzwart kleuren. Gedachteloos deponeert ROB zijn peuk in de kelk.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.18. EXT / BOBSAK / LATER

 

Voor de poorten van de cleaniek wordt THE HAPPY FAMILY gesommeerd stil te staan voor de groepsfoto. Sommige familieleden gapen met open mond naar de lens en worden vereeuwigd als een bende hulpeloze, van de ratten besnuffelde lowlifes. Dan zet de lijkstoet zich in beweging. GUNHEAD loopt voorop en leidt hen een zandweg op die aan weerszijden begrensd wordt door taxusvelden. Op een richtingaanwijzer lezen we:

 

WIE HIER WEG WIL MOET DAT ZEGGEN

 

De zon staat nu als een oververhitte, op het smeltpunt aanbelande spot aan de kim van deze keurig in kaart gebrachte Eeuwige Jachtvelden. Zweet parelt traag over GUNHEAD's kletsnatte hals in de olieachtige lucht. Achter hem rijdt IN SLOW MOTION een lijkwagen, gevolgd door THE HAPPY FAMILY die maar jankt, weeklaagt en kruistekens slaat alsof hun leven er van afhangt. Bij de strooiweide aangekomen, neemt GUNHEAD de kelk uit de lijkwagen en schrijdt in elegante pas de strooiweide op, alsof hij een sarabande soleert op drijfzand. THE HAPPY FAMILY gaat intussen in het hete, dorre gras liggen. GUNHEAD loopt tot aan een centrale stenen rosas met daarop een zonnewijzer in de vorm van een monumentale fallus, opent de kelk en schudt met peristaltische bewegingen de inhoud ervan uit. Plots steekt een kille bries op die alle bezwete ruggen bevriest. Het stof wordt in een mum van tijd opgenomen op de puls van de wind en de verre ijlte in verpoederd, net verse SNEEUW.

 

 

CROSSFADE →

 

 

◄ 2.19. EXT / XWS SNELWEG / VOORAVOND

 

We zien een mistige, verlaten SNELWEG die glimt van platgereden moddersneeuw en de resten van wat ooit een onvoorzichtig varken was. Daarboven: een LOODGRIJZE LUCHT, zwanger van verse gifsneeuw die door de SNIJDENDE WIND (een blizzard als een stanleymes) verejaculeerd wordt. De KOPLAMPEN van een BMW doemen op uit de mist.

 

 

◄ 2.20. INT / BMW

 

CU van een eikenhouten dashboard en een gedeeltelijk besneeuwde voorruit. In de wagen zit DR. KO aan het stuur, naast hem zit KOEN FAAN.

 

KOEN FAAN

Hoe zit dat nu eigenlijk met THE CHAMBER? (pauze) Ik dacht dat...

 

DR. KO

De commissie heeft negatief advies gegeven. Het wordt niet meer gesubsidieerd, omdat het nergens Over De Schreef gaat.

(zijn stem breekt net niet) Tja, je krijgt van het leven wat je er instopt. Het probleem met intermenselijke relaties is,

dat we er nog altijd niet in slagen controle te krijgen over wàt wélke pixels doet oplichten. Ik geef een voorbeeld:

 

KOEN FAAN

Ik weet wat je nu gaat zeggen: als je een varken een doctorsbaret opzet, veredel je het beest niet, ...

 

DR. KO

... je accentueert alleen de varkensachtigheid ervan, precies.

 

LIFE IS A KILLER

 

lezen we op een reclamepaneel aan de kant van de snelweg.

 

DR. KO

Maar geef toe dat ik een punt heb wat betreft de controle over die pixels. Ik heb dat indertijd proberen oplossen

met een programma dat ik schreef om samples van om het even wat zich aandient in een mensenleven

(je weet wel: tijd, ruimte, doel, middel, oorzaak, reden, etc. in enen en nullen gecodeerd) in event lists om te zetten

en de samenloop ervan met een simpele druk op ENTER daadwerkelijk te laten geschieden. En weet je waarom?

Omdat er slechts systeem is, waar zij denkwerk vermoeden. Mijn programma schikt hun mogelijkheden,

zij ondergaan de synthese van blinde systemen die onafhankelijk van elkaar ineen grijpen en evolueren.

 

Op de autoradio horen we iemand gedempt zingen:

 

I thought that I heard you whispering /

I thought that I heard you say /

It’s not like years ago /

But like today

 

DR. KO

Ze zijn niets meer dan een tolereerbaar product van predigitalisatie.

Vergeet niet, dat ik dat alles heb gesmeed in het vuur van mijn beproeving.

 

DR. KO slaat een afrit in. Iets later hobbelen we over een modderige landweg.

 

KOEN FAAN

En wat zijn je plannen nu?

 

DR. KO

Eerst en vooral: een paar vrienden raadplegen. De studio wordt voorlopig gesloten en ik denk niet

dat ze me erg gaan missen, ginds ... Meer kan en wil ik er niet over zeggen. Trouwens, we zijn er.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.21. EXT / WS LANDGOED THE MAMMOTH EGG

 

Op de grens tussen asfalt en polderzand zien we THE MAMMOTH EGG: een slordig neergepote blok beton, overwoekerd door een ondoordringbare, besneeuwde klimop. Er staat geen spoortje bebouwing in de wijdse omtrek. Op de toegangspoort heeft iemand met graffiti gespoten:

 

DR. KO = Schedelneuker

 

 

◄ 2.22. INT / MWS VESTIAIRE THE MAMMOTH EGG

 

We betreden een verduisterde vestiaire met aan de tegenoverliggende muur een monumentaal parallellogramvormig diascherm, dat aan weerszijden wordt geflankeerd door opgezette dieren. Schelpvormige uplights voorzien ons van een sober schemerlicht. Boven het scherm hangt een zilveren masker dat ROB's gezicht voorstelt. Temidden van de vestiaire staat een manshoog, kubusvormig vivarium: een ISOLEERCEL voor EIERSTOK EDDIE, die in een ectoplasmatisch vruchtwater lijkt rond te dobberen. Een gifgroene wortel verbindt zijn navel met een kloppend, dikbeaderd, rozig vruchtvlees dat de bodem van het vivarium beslaat. Stilaan verdwijnen de wanden van het vivarium één voor één, tot hij in het luchtledige rondzweeft. Wanneer DR. KO de wortel uit EIERSTOK EDDIE's navel losrukt, licht ROB's masker op, en begint te spreken met een robotische, Big Brother-achtige stem.

 

 

◄ 2.23. INT / VESTIAIRE THE MAMMOTH EGG / CU MASKER

 

ROB (MASKER)

Wie bén je?

 

DR. KO

Wij zijn Brothers In Tapes. We vullen leegtes in ons bestaan op ...

 

KOEN FAAN (vult aan)

... door fragmenten digitaal gecodeerde werkelijkheid rechtstreeks uit de ether te plukken ...

 

ROB (MASKER)

... en dat alles te dateren? (allen beamen dit, lange pauze) Detecteer mij. Nu.

 

 

◄ 2.24. INT / VESTIAIRE THE MAMMOTH EGG / CU DIASCHERM

 

Het diascherm floept aan. Hyperkinetische zwartwitvlokken dansen over het beeld. Dan zien we een buitenopname van een STRAND, bedekt door dode varkens met een doctorsbaret op de kop. We zien ook een kale veertiger die er op toe kijkt hoe de krengen wegrotten in de eroderende zomerlucht. Het beeld FADET OVER naar een binnenopname van een verloederde LOODS. Op een nagelbed ligt een jong hysterisch wicht vastgebonden. Naast haar staat diezelfde veertiger een tennisbal op en af te kaatsen tegen de muur.

 

 

◄ 2.25. INT / VESTIAIRE THE MAMMOTH EGG / CU MASKER

 

ROB (MASKER)

Het belangrijkste is; zij maakt nu deel uit van zijn karma en hij van het onze.

 

 

◄ 2.26. INT / VESTIAIRE THE MAMMOTH EGG / MCU DR. KO

 

DR. KO plaatst EIERSTOK EDDIE op een stoel. Hij verbindt diens linkerhand met diens rechtervoet en vice versa. Het middelpunt van de knopen verbindt hij met een knevel in de nek. Hoe harder EIERSTOK EDDIE tracht los te komen, hoe vaster de knevel gaat zitten.

 

 

◄ 2.27. INT / VESTIAIRE THE MAMMOTH EGG / CU MASKER

 

ROB (MASKER)

Spreken is zilver, zwijgen is goud, doén is platina en vergeten is radium.

 

UITZOOMEN: op het diascherm verschijnt een 3D-projectie van een transparante PIRAMIDE met daarin een naakte man, behangen met sensoren en overdekt met modderspatten. ANTIPATRIEK ontvouwt zich uit een KRAMPACHTIGE K–HOLE, ontdoet zich van de sensoren en stapt het scherm uit. In de vestiaire kijkt hij om zich heen met de starre blik waar fundamentalisten een patent op schijnen te hebben.

 

DR. KO

Kijk: er zijn evenveel waarheden als zeven miljard breinen, maar er is slechts één werkelijkheid;

deze knaap hier (wijst naar ANTIPATRIEK) is een voorbeeld van de mislukte apotheose

van een zevenduizend jaar oude cyclus.

 

EIERSTOK EDDIE (vanop de stoel)

Jij had cabaretier moeten worden.

 

DR. KO

Cyberetier, ja. Intertekstueel, zoals jij zeker; Having Been or Nott.

 

KOEN FAAN

Intertekstueel, mijn kloten ... Kan ik hier trouwens nog een stoel krijgen, of word ik geacht om op de grond te gaan zitten?

(stoot ANTIPATRIEK hardhandig aan) Hey, ik heb het tegen joù!

 

Hierop ondergaat ANTIPATRIEK heftige, állesbehalve geacteerde spasmen die het midden houden tussen headbangen en electrocutie. Dan transformeert hij tot een harige bal van warm, kloppend vlees dat zich spant en ontplooit als een longitudinaal uitgeworpen springveer, maar DR. KO vindt het nu welletjes.

 

DR. KO

Het is al goed. Je was onbeschrijflijk.

 

ANTIPATRIEK (hoestend)

Hoezo, onbeschrijflijk? Het werd al duizend keer beschreven.

 

KOEN FAAN polst of het niet wat te ver gaat.

 

ANTIPATRIEK (bloedschuim spat van zijn lippen)

Het kàn niet ver genoeg gaan!

 

DR. KO

Zullen we er dan maar eens aan beginnen?

 

Gedrieën nemen ze in LOTUSZIT plaats op het rozige vruchtvlees. ANTIPATRIEK zet als eerste de gifgroene wortel aan zijn mond. Een ALLESVERZENGEND WIT LICHT detoneert zijn hoogstpersoonlijke Big Bang. Als hij van de blow bekomen is en de ogen opent, loopt hij rond op een luxueus landgoed. Beelden van een parkvijver, trapleuningen, lelies, mistbanken, netkousen, rozentuinen, etc. doemen voor hem op. Dan betreedt hij een hermetisch afgesloten, zilverwitte gang met een rode loper en een mozaïek van spiegels op de muren. Aan het eind van die gang staat De Giechelende Goochelaar die een pingpongballetje in de lucht doet zweven. De beelden lopen dooreen, worden wazig, scherp en weer wazig. De camera FOCUST op De Goochelaar: het is DR. KO, die in zijn harige klauw een moederfoetus vasthoudt en er al het levensvocht uit perst. De vitale organen worden één voor één door de nauwe aars van de boreling geperst alvorens ze levenloos op de grond neersmakken. ANTIPATRIEK denkt; 'er kan weinig mislopen, op een acute aanval van slakken na'. Dan komen de beestjes daadwerkelijk tevoorschijn; bij de EXIT ligt een TROS van druipende, gifgroene trogloditische monsters. Een grote bloederige brij is het, die op hem komt afgekropen. Hij voelt hoe de slakken als wassen vulva's op zijn lijf wegsmelten; niets dan OPGEGEILDE MOLECULEN IN DE ATOMAIRE PARINGSDANS. Terug in de vestiaire staat THE HAPPY FAMILY in een halve cirkel rond hem. LACHBAND, APPLAUS! Ze roepen in koor: 'LIBERA NOS DE PARADISUM'. En maar juichen, gillen, tieren, om méér van dit, méér. Daarop ejaculeren de familieleden simultaan op bewierookte Aidsbabies die ogenblikkelijk muteren in schizoïde Gestaporatten die de 4444 gebedsalgoritmieke voodoo-codes van KO scanderen. Plots voelt ANTIPATRIEK iets op zijn schouders kruipen; één van de Gestaporatten is zijn rug opgeklommen en vreet zich een weg doorheen zijn spina. 'HIJ HEEFT OPGELET, DAT DIT WERD TOEVERTROUWD AAN DE JUISTE DRAGERS, LURKEND AAN DEZELFDE VERLEPTE TIET. HIJ WIL VERLOST WORDEN VAN ZIJN BEVROREN LICHAAM & RENT & SMEEKT DAT HET DRAAGLIJKER IS AAN DE ANDERE KANT'.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.28. EXT / PARKING THE MAMMOTH EGG / ZELFDE TIJDSTIP

 

Krijsend rent ANTIPATRIEK de parking van THE MAMMOTH EGG op, springt schuimbekkend

achter het stuur van de BMW en scheurt aan 444 km/u het enige echte Tijdperk Nul tegemoet.

 

 

CUT →

 

 

◄ 2.29. INT / VESTIAIRE THE MAMMOTH EGG / ZELFDE TIJDSTIP

 

STILTE. EIERSTOK EDDIE zit nog steeds levenloos vastgebonden op de stoel. DR. KO en KOEN FAAN

zitten ALS BEVROREN op het rozige vruchtvlees. Langzaam DISSOLVEN ze, in THE PARTY ...

 

 

CROSSFADE →

 

 

 

 

▲ 3. ZO.PA

 

 

 

▲ 3.1. INT / WS GELAGZAAL MAMMOTH EGG / AVOND

 

De camera TRAVELT door een uitzinnige PARTY: op BONKEND LUIDE MUZIEK passeren we DANSENDE HEUPEN, tafels vol DRANKFLESSEN en ASBAKKEN, alsook twee mensen die in LOTUSZIT temidden van de PARTY PIGS als bevroren in elkaars ogen kijken. We manoeuvreren langzaam de gelagzaal uit en terwijl de muziek zachter gaat klinken, belanden we via een vestiaire en een gangpad op een parking.

 

 

▲ 3.2. EXT / WS PARKING MAMMOTH EGG

 

Een zomerfloue avondschemering. We staan voor de facade van THE MAMMOTH EGG. Een BMW komt de in felblauw neonlicht badende parking opgebliksemd. DROLLO en CYB, beiden reeds duidelijk beschonken, stappen uit. DROLLO is een misvormde, kreupele dwerg in een gifgroene vrouwenjas met een gitaarkoffer bij zich. CYB, semicrimineel met een ouwelijke, iets te kleine kop voor een te lang lichaam, heeft een kooi bij met daarin een VOGELSPIN. Ze gaan THE MAMMOTH EGG binnen.

 

 

▲ 3.3. INT / MWS VESTIAIRE MAMMOTH EGG / POV CYB & DROLLO

 

We TRAVELEN door de vestiaire, waar een bezonnebrilde BLOODHEAD komt voorbijgewaggeld. Hij draagt zijn ARIA AB-50 basversterker onder de arm en jut de paffende en drinkende menigte op. Ook ONE EYED JOYCE (een artistieke roodharige del, gekleed in slechts een topje en jeans en een ooglap over haar rechteroog) is van de partij; zij zit samen met JUAN op een divan gefascineerd naar een TALKSHOW op het YTV-scherm te staren.

 

 

▲ 3.4. INT / WS GELAGZAAL MAMMOTH EGG / LATER

 

De zaallichten worden gedoofd voor het optreden van The World Wide Pet Liberation Front. DROLLO, de gitarist, heeft een extra E–snaar op zijn instrument en gaat er prat op lager te kunnen spelen dan BLOODHEAD op bas kan. Die laatste schreef in samenwerking met CYB, de drummer, het gros van een repertoire dat op buurtfeesten een verpletterende indruk maakte met tophits als Ecsistance, Why Are We Alive (At All) en Reqieum. Een monumentaal parallellogramvormig diascherm wordt verlicht.

 

REPEAT

 

flikkert een paar keer op, en dan brandt The World Wide Pet Liberation Front los met een door het neusbeen klievende versie van High Definition Sounds ... from The Belly. JEZUS KRISTUS, de leadzanger, betreedt het podium. Hij is naakt maar behangen met tal van sensoren op zijn slapen, keel, hart, polsen, penis etc. Hij neemt plaats achter een piano die via een gesofistikeerde MIDI-interface wordt bestuurd.

 

 

▲ 3.5. INT / MWS GELAGZAAL MAMMOTH EGG / LATER

 

Op het YTV-scherm heeft de TALKSHOW plaatsgemaakt voor een amateurclip waarop een redneck met een kettingzaag een gemuilkorfde GOLDEN RETRIEVER te lijf gaat. JUAN grinnikt. Bloed en haren kleven aan zijn handen. De camera PANT naar een andere hoek van de gelagzaal: daar zit CYB's VOGELSPIN nog steeds in haar kooi. Langzaam maar zeker transformeert ze tot een reusachtige, zilverwitte MANTIS. We horen hoe de muziek detoneert tot een HELSE KAKOFONISCHE JAM.

 

 

CUT →

 

 

▲ 3.6. INT / MWS GELAGZAAL MAMMOTH EGG / LATER

 

Een chaotisch applaus brandt los als JEZUS KRISTUS tenslotte de microfoon stukbijt. We ZOOMEN IN op de bar, waar ONE EYED JOYCE en JUAN met vier levenloze knikkers van ogen staren naar in aluminiumfolie verpakte doses CHARISMATICA. Hun tongen slurpen de handel in een frictie van een blik op.

 

JUAN

We zitten in een Cynobacterial Paradise. De stad is ziek. Be. Smet. Door. Be. Weging.

 

Zijn tong is een gifgroene vleeswortel geworden (ze hadden hem nooit uit zijn kooi mogen laten). IN IGNEM TEMPTATIONIS TE CONFLAVI, lezen we boven hun hoofden, en daar tuimelt ONE EYED JOYCE rologend op de grond. JUAN staart in de leegte, DROLLO vervoegt het gezelschap.

 

DROLLO (tegen ONE EYED JOYCE)

Ik heb op jou gewacht.

 

Ze krabbelt recht en kijkt naar het hoopje mens aan de bar. De eerste bittere golven van machteloze ontgoocheling borrelen in hem op, bonkend als lava en zuur als kots. Dikke tranen vertroebelen zijn blik tot hij ONE EYED JOYCE dubbel ziet.

 

DROLLO

Dus dit wàs het? Het einde van al die jaren lief en leed?

 

ONE EYED JOYCE

Ja. Dit was het. Over en uit.

 

Ze raapt haar spullen bijeen, geeft JUAN een kus op de mond en loopt naar de toiletten. Machteloos valt DROLLO op zijn knieën en kruipt zo een paar meter verder. JUAN kijkt hem hoofdschuddend na. De PARTY PIGS gaan uit de weg als DROLLO zich na enige pogingen opricht, obsceen snikkend een barkruk ophijst en tracht te focussen op zijn emotionele blinde vlek door het innemen van royale doses alcotoxisch spul. JEZUS KRISTUS komt bij hem zitten. Hij vertelt dat hij druk bezig is met zijn nieuwste pornofilm; hij heeft iets met dwergen en peuters in het achterhoofd en boomt maar door om de verveling van Tijd & Ruimte tegen te gaan.

 

 

▲ 3.7. INT / GELAGZAAL MAMMOTH EGG / CU BLOODHEAD

 

BLOODHEAD loopt op JUAN af, in de overtuiging dat hij achtervolgd wordt door een kudde varkens (strange things are happening here, huh?) en JUAN, die kreeg blijkbaar een kogel in de nek. Een bloedrode ster, wtf ?!

 

BLOODHEAD

Bloedkop heeft het gehaald, niet?

 

JUAN peutert een rotte kies met een aanzienlijke stalen schroef uit zijn mond.

 

JUAN (lispelt)

Wie weet stoort de alien er zich aan dat wij zo verdomd taalgebonden zijn.

Taal is geen vooruitgang, maar een blok aan ons been.

 

 

▲ 3.8. INT / MWS GELAGZAAL MAMMOTH EGG / ZELFDE TIJDSTIP

 

Terwijl de camera doorheen de PARTY PIGS TRAVELT, zien we hoe iemand voor de gelegenheid een KETTINGZAAG heeft meegebracht die hij kost wat kost wil demonstreren. Dan horen we gerinkel van glazen. Iemand smakt laveloos op de vloer; het is BLOODHEAD, en met een KLOK VAN EEN STEM lalt hij de PARTY PIGS toe. Als hij JUAN in het vizier krijgt, tracht hij steunend naar hem toe te kruipen en gooit daarbij enkele drankflessen omver. Dan zakt hij als een hulpeloze homp vlees ineen en smeekt de toegesnelde omstaanders hem met rust te laten. Op het podium tracht JEZUS KRISTUS tevergeefs zijn eigen schaduw te penetreren, terwijl een zwetende DROLLO in het gezelschap van ROB en WILLIAM S. BURROUGHS staat te paffen. Een minuscuul fotootje gaat niet onopgemerkt van DROLLO's hand in die van ROB over.

 

ROB (een gifgroene traan drupt traag zijn ooghoek uit)

Als jij een engelbewaarder hebt maat, dan wordt hij alvast verdomd goed betaald. (en laat een sissende striem op zijn wang na)

 

DROLLO knikt: ja ja, hij vat het! Op de vloer blijft BLOODHEAD machteloos nareutelen.

 

 

▲ 3.9. INT / GELAGZAAL MAMMOTH EGG / CU YTV-SCHERM

 

Op het YTV–scherm zien we een vintage pornofilm waarin een Pruis zich vergrijpt aan een Pierrot Lunaire-achtige opblaaspop. Als Pierrot in de lens kijkt, biggelt een angsttraan over zijn bepoederde wang. Ogenblikkelijk gooit de Pruis Pierrot weg en plaatst een plastic bakje voor zich met daarin een roestbruine naaktslak. Hij schuift een condoom over zijn neus en beroert de slak tot die krult en wentelt als een wulpse teef.

 

 

▲ 3.10. INT / MWS GELAGZAAL MAMMOTH EGG

 

KOEN FAAN loopt door de menigte, naar de geluidsinstallatie waar JUAN een versleten tape'tje uit zijn jack haalt. JUAN drukt op PLAY, steekt een toploader op, inhaleert diep, draait de volumeknop hoger en zegt van achter een rookgordijn:

 

JUAN

De nieuwste van The World Wide Pet Liberation Front (tast in zijn kruis en begint -geen goed idee- enthousiast

mee te zingen): 'The music was pure, black, polished like metal, chrome, and ventured the world like liquid night'.

 

KOEN FAAN

Heb je geen RoboTango, van the <M&M> Robot Orchestra?

 

JUAN (speelt het spelletje mee, maar blijft gefocust achter al dit gratuit geginnegap)

Van wat?! Ah ja, ... dàt ... Ik zal je één goeie raad geven, brother.

 

KOEN FAAN

Jij gaat mij goeie raad geven?

 

JUAN (lacht, ontbloot vier ongelijke rijen cocainetanden)

Jawel. Kijk: als de linkerhand jou voedert, is het dan niet onverstandig als je de rechterhand blijft bijten?

Ook al weet je dat beide handen werktuigen zijn van één -weliswaar- gespleten, maar in theorie ondeelbare entiteit?

 

KOEN FAAN

Kun je iéts duidelijker zijn?

 

DROLLO komt er met geveinsde fascinatie bijstaan en vraagt of JUAN en KOEN soms broers zijn; de gelijkenis is griezelig.

JUAN doet DROLLO met een discrete kneep in de balzak verdwijnen, als een sneeuwvlok in een kwak lava.

 

JUAN

Meer kan ik er nu echt niet over zeggen, schat.

Denk er over na en laat het suiker voor je bilnaad wezen.

 

JUAN grijpt zijn spullen bijeen en verlaat het feestje, dat nu een Dj armer is.

 

 

CUT →

 

 

▲ 3.11. INT / MCU TOILETTEN MAMMOTH EGG / LATER

 

Middernacht. THE PARTY is in volle gang. KOEN FAAN stapt de toiletten binnen. In een lavabo zit een enorme MANTIS. Op de grond ligt een vrouw op een bepiste, met etterkorsten overdekte matras. Het is ONE EYED JOYCE, maar nu tien jaar ouder. Ze lijkt te verkeren in een comateuze roes.

 

 

CUT →

 

 

▲ 3.12. INT / MWS GELAGZAAL MAMMOTH EGG / ZELFDE TIJDSTIP

 

We zien hoe JEZUS KRISTUS de piano met beide vuisten te lijf gaat. BLOODHEAD ligt luidruchtig zijn roes uit te snurken maar het is JEZUS KRISTUS' oorverdovende optreden dat hem terug naar het heden brengt. Hologig en met openhangende mond staart hij de menigte aan, duidelijk WASTED voor vanavond. Dan gaat DE BEL.

 

Hebben we hier te maken met een cue, een signaal om

DE HYPNOSE aan te vatten dan wel te doorprikken?

 

 

▲ 3.13. INT / MWS TRAVELING VAN VESTIAIRE → GELAGZAAL

 

DR. KO heeft zichzelf uitgenodigd en komt hoofdschuddend op BLOODHEAD af.

 

BLOODHEAD

Ik ben bang Doc, dat ik aan geheugenverlies lijd.

 

DR. KO (haalt een injectienaald uit zijn tas)

Hoe lang al?

 

BLOODHEAD

Hoe lang wat?

 

DR. KO

Wat jij nodig hebt, is een sterk psychisch braakmiddel.

 

Na DR. KO's INJECTIE zakt BLOODHEAD's hoofd langzaam neer. Terwijl een ongenadige kilte hem overmeestert,

staart hij als een primaat naar de PARTY PIGS.

 

DR. KO

Wie bén je?

 

BLOODHEAD

Hyppokryte Pèn–Pou. Ik ben een Afrikaans laatromantisch kapponist. Componist.

 

DR. KO (tegen de PARTY PIGS)

Duidelijk een zwaar geval van dissociatie ...

 

BLOODHEAD

Zeg maar Hyppokryte, Doc ... Zeg, wist je dat ik al besta sedert 1416, dat weet u toch wel, niet? (giechelt) Doc?

 

DR. KO

Weet je waar je bent?

 

BLOODHEAD

Jazeker, in 1951, toen ik in twee mannen veranderde. Ze vonnisten ons ter dood en ik werd opgehangen.

Maar zie, vier jaar geleden kregen mijn ma en ik onze lichamen terug. En ik heb al vier jaar geen

druppel meer gedronken. Ik houd me gedeisd na het transportzaakje (-zwart spul-) snap je?

Ik ben trouwens geheel van Vlees & Bloed. Ziet u wel? Doc?

 

DR. KO (onderbreekt hem)

Heb je een partner, familie?

 

BLOODHEAD

Nee, mannen trekken me niet (giechelt). Ik hou het aan met mijn broer.

Ik ben een jonge vrijster, Doc. Ik bedoel: vrijgezel. Doc.

 

Dan staat BLOODHEAD plotsklaps op. Met zijn ogen schichtig pendelend tussen DR. KO en de rest loopt hij richting EXIT.

 

DR.KO

Hey, waar ga je naartoe?

 

BLOODHEAD

OUWE MIEN afmaken!

 

 

CUT →

 

 

▲ 3.14. EXT / MWS PARKING MAMMOTH EGG

 

Inmiddels bonkt de muziek STEEDS HEVIGER en gaat het buiten volop SCHEMEREN. Uit de wassende ZWOELE DONKERTE valt MOTREGEN. BLOODHEAD heeft nauwelijks vier stappen gezet voor hij wordt verzwolgen door het VLOEIBARE ASFALT. Zijn corpus wordt feilloos één met het grondoppervlak.

 

 

CUT →

 

 

▲ 3.15. INT / TOILETTEN MAMMOTH EGG / TS ONE EYED JOYCE / ZELFDE TIJDSTIP

 

ONE EYED JOYCE staart in de lens. Pupillen als zonnevlekken en een bizarre grijns op de lippen. Een ACUTE COMA annex HARTSTILSTAND is het eigenlijk, waarna de DOOD er logischerwijs op volgt, maar dat is weer een ander verhaal.

 

 

CUT →

 

 

▲ 3.16. INT / MCU GELAGZAAL MAMMOTH EGG / ZELFDE TIJDSTIP

 

Terwijl we horen hoe de MOTREGEN stilaan REGEN wordt, raakt CYB helemaal door het dolle heen. Hij gaat op de bar staan, trekt zijn skinny jeans uit, houdt een zippo tegen zijn aars en produceert enkele steekvlammen onder het krijsen van het LIBERA NOS. Dan springt hij als een MANTIS van de bar naar het podium, pakt zijn snare drum sticks beet en speelt met schuim op de mond enkele snoeiharde roffels op de snare.

 

 

▲ 3.17. INT / GELAGZAAL MAMMMOTH EGG / CU YTV-SCHERM

 

Hoewel niemand nog kijkt, zien wij hoe de SCHERMTITELS van Augustin En Arizona plots WAZIG worden. Dan: RUIS, dan: OVER BLACK. Dan: een opname van een vrouw, gekleed in slechts een topje en jeans, die in een bouwvallig toilet op een matras vol brandgaten ligt. Overal liggen bruingekoekte maandverbanden, sigarettenpeuken, vettige cd's, spuugvlokken, sinaasappelschillen, colaflesjes en gebruikte condooms. FOCUS op EV: ze ziet er uitgeput en ziek uit, één hoop mentale chaos. Ook KOEN FAAN staat in de toiletten en kijkt naar haar. Ze lijkt nauwelijks van zijn aanwezigheid op de hoogte en steekt lusteloos een verse sigaret op. In een lavabo zit een MANTIS behoedzaam te sissen.

 

KOEN FAAN

En, ben je er nog altijd van overtuigd dat het beste onder de slechte

dingen en het slechtste onder de goede dingen elkaar overlappen?

 

EV (zonder op te kijken)

Och KOEN jongen, er zijn zoveel trucs ...

 

EV richt zich kalm op en maakt met trage, gestileerde bewegingen haar broeksriem los. In de forse koperen gesp staan de woorden EAT THIS gegraveerd.

 

KOEN FAAN

Weet je wat, ik ga even uit de wind zitten.

 

EV

Ja, doe dat vooral.

 

Ze slingert de riem vervaarlijk rond en spuwt KOEN FAAN onverstaanbare verwijten toe*. Hij wijkt uit, maar krijgt toch de gesp tegen zijn slaap. Dan slaat hij HARDHANDIG terug; volkomen buiten zichzelf van razernij blijft hij maar op EV timmeren. Als ze neerzijgt, stormt hij de toiletten uit. Een allesoverstemmende DONDERSLAG barst los. Tot in de gelagzaal hoort hij haar schreeuwen (of is het inbeelding?):

 

EV

Ik zal mij wreken, vuile rotzak!

 

*De slinger die pendelt tussen het afstotelijke en het onweerstaanbare

 

 

▲ 3.18. INT / MAMMOTH EGG / CU TOEGANGSPOORT / ZELFDE TIJDSTIP

 

Dan wordt de deur van de gelagzaal opengebeukt; een horde ZWAARBEWAPENDE AGENTEN in gevechtstenue snelt op de onthutste PARTY PIGS af terwijl DE COMMANDANT oorverdovende bevelen schreeuwt. In een mum van tijd grijpt JEZUS KRISTUS een Mauser M90, maar de agenten schieten zijn kop tijdig tot pap. Terwijl enkele snipers samentroepen rond het stuiptrekkende corpus, wordt iedereen nauwlettend onder schot gehouden. Men fouilleert, prevelt occulte gebedsregels en beschijnt gezichten met zaklampen. De PARTY PIGS worden ondervraagd. Of ze JEZUS gesproken hebben, of hij hen aangeraakt heeft, etc. KOEN FAAN wil een lijn onder het kruisverhoor trekken, maar DE COMMANDANT grijpt hem bij de keel en kijkt hem doodkalm aan.

 

DE COMMANDANT

Als ik jou was, zou ik ermee ophouden de katten in het donker te knijpen.

 

 

CUT →

 

 

▲ 3.19. EXT / WS PARKING MAMMOTH EGG / LATER

 

Omstreeks deze tijd is de REGEN al volop aan het wegdeemsteren. THE PARTY wordt ontbonden, THE MAMMOTH EGG ontruimd en verzegeld. KOEN FAAN baant zich een weg doorheen de opgehitste PARTY PIGS die en masse samentroepen en luidkeels uiting geven aan hun ongenoegen. Iets verderop raakt hij aan de praat met een doorsnee gezin; PA (een kalende veertiger) draagt een short, een bermuda-hemd, gele sokken en bruine sandalen.

 

MA (een kwabbige, varkensblonde del)

Onze jongen is licht mentaal gehandicapt.

 

Het komt er op neer dat zoonlief (piekhaar, metalen brilletje, T-shirt van The World Wide Pet Liberation Front, rafelende, op kniehoogte afgeknipte jeans en combat boots) sedert zijn geboorte elke vier minuten keihard moet gillen.

 

PA

Anders begeeft zijn hart het. De psycholoog zegt nochtans dat hij hoogbegaafd is.

 

MA (als de puber plots oorverdovend begint te tieren)

Zie je? En dat duurt nu al veertien jaar.

 

KOEN FAAN

En doet hij dat 's nachts soms ook?

 

PA

Sóms? 's Nachts is het nog véél erger. By the way, ik ben EDDIE ...

 

Het gezinstrio neemt afscheid. Zoonlief gilt plots geheel onverwacht, PA stokschoudert en geeft hem een flinke mep op het achterhoofd. We ZOOMEN UIT op KOEN FAAN, die de broodnodige APOCALYPS aan zijn reukepiteel ziet voorbij gaan en nu het gebeuren in alle discretie verlaat, op weg naar

 

 

→ FADE OUT

 

 

 

► 4. PAIURR MQARISH

 

 

 

SCHERMTITEL:

 

Ergens in Vlaanderen, 31 augustus 201X

 

 

► 4.1. INT / MWS RED ROOM / OCHTEND

 

Een karmijnrode slaapkamer in banale sixties-stijl. Schaakbordvloer, sanseveria's, feloranje plastic kuipstoelen, een staande lamp, pancartes van MONDOFILMS aan de muren. In een tweepersoonsbed slaapt NANNOU (33, brunette, nachtjapon, verwarde haren). De plek naast haar is onbeslapen, de lakens zijn slordig opengeslagen en op het hoofdkussen ligt een kattebel. Op de achtergrond horen we het onregelmatig GEKEF van een hond.

 

 

► 4.2. INT / RED ROOM / XCU NANNOU'S GEZICHT

 

INZOOMEN op haar nerveus trillende OOGLEDEN. SNAPSHOTS uit DE DROOM: een speelkaart op een bureel. SCHOPPENKONING. Een gehandschoende hand komt in beeld, gaat over de speelkaart en reikt naar een andere gehandschoende hand. Een ZWARTE LOPER wordt doorgegeven. Het GEKEF buiten zwelt aan maar wordt door een kort, scherp GEJANK afgebroken. Dan kijken haar ogen pal in de lens. Ze gaat rechtop zitten, leest slaapdronken de kattebel en herinnert zich de avond voordien.

 

 

► 4.3. INT / RED ROOM / CU KATTEBEL

 

Lees Mij Aub ... Je hoort die dingen echt niet meer te doen. Haal de kous van de lamp

en denk aan de goudvis met de steen om de staart; gooi die steen af, zwem, zweef en doé.

Denk aan The Gift. En aan De Ondraaglijke Teerheid van dit alles. Wees voorbereid

en klamp je vast aan Het Doel; de Kopstoot van Onversneden Schoonheid.

 

Genegen,

 

Hij die De Zakdoek trotseerde

 

 

CUT →

 

 

► 4.4. INT / MWS RED ROOM / DE AVOND VOORDIEN (FB)

 

DE MONO (een Klaus Nomi-achtige, broodmagere pezigerd met wit, slonzig haar. Zwaar opgemaakte oogleden die een bezeten blik accentueren, pupillen waar geen speld in te priemen valt. Smoking. Wit hemd met losgeknoopte strik. Zwarte pantalon, gelakte tango-schoenen) zit samen met KIGY en NANNOU onder een felle lamp. Het drietal zit met gespreide benen in een gelijkzijdige driehoek. Hun voetzolen raken elkaar niet omdat er op de hoekpunten drie kaarsen flakkeren. KIGY en NANNOU kijken elkaar bemoedigend aan, alsof het maar eens de laatste keer moest zijn dat ze in DE MONO's occulte rituelen meestappen.

 

DE MONO (plechtig)

Concentreer u, Brother & Sister ... Jullie kennen de procedure; visualiseer driemaal het cijfer 3,

daaronder tweemaal het cijfer 2 en daaronder tot slot eenmaal het cijfer 1.

 

NANNOU (glimpse naar KIGY)

Tot de dood ons schijt, lief?

 

KIGY (glimpst terug)

Tot de dood ons schijt, zoet.

 

DE MONO scandeert een verzoek om de PARAMENTALE FASE in te gaan en zwaait sensueel met een breinaald die hij witheet laat worden in een kaarsevlam. Dan begint de lamp te knetteren. DE MONO's stem stokt. Hij slingert gortige beledigingen in het rond (Embryonaut! is het enige dat we er kunnen uit opmaken) tot de lamp met een KORT GESIS doorbrandt. Ons drietal verdwijnt in de ALLESOPSLORPENDE DUISTERNIS. Ik tel tot drie, twee, een. Terug. Naar. Nu. Stop.

 

 

→ FADE OUT

 

FADE IN →

 

 

► 4.5. INT / WS RED ROOM / TEGENWOORDIGE TIJD / OCHTEND

 

We ZOOMEN IN op een kitscherige, recent als party field gebruikte loft. Een snoeproze bar vol Confetti & Slingers. Op een flashy wandklok lezen we dat het acht uur 's ochtends is. Ondanks het zonnige herfstweer buiten, heerst er een BEKLEMMEND GEVOEL van TOTALE EENZAAMHEID. NANNOU neemt haar GSM en vormt het nummer van KIGY.

 

 

CUT →

 

 

► 4.6. EXT / XWS STUDENTENBUURT / ZELFDE TIJDSTIP

 

We TRAVELEN samen met KIGY door een zonovergoten OVERPOORTSTRAAT (een obstinate GSM-tune rinkelt in endless repeat). Op alle gevels staan vreemde, mysterieuze opschriften geklad, zoals 2GC, Tabb-Toll en Der Mensch ist ... Aan DE VOORUIT staan twee wulpse toiletnichten hortend en stotend te nepneuken op de beat van Half a Summer of Broken Hearts. Een Taiwanese zwerfster staat tegen een gedreadlockte, extreem-groene vredesrakker in gebroken engels verwensingen te schreeuwen over 'the insect that seeds my brain' terwijl een MAFFIA GEEK een handeltje in Tarotkaarten uit de grond stampt. Op een pancarte boven zijn koopwaar prijkt het opschrift

 

BLACKBUSTER'S BLOODBOX

 

Op het trottoir ligt een zwerver die last heeft van schaamluizen in een zwaar stadium. De camera ZOOMT IN; het blijkt ANTIPATRIEK te zijn, die frenetisch aan zijn leuter rukt. Iets verderop staat BLOODHEAD met glazige blik aan een joint te lurken waar een grijsbruine walm komt uitgekringeld.

 

BLOODHEAD (tegen de MAFFIA GEEK)

Kookt U mij een Lijntje?

 

Als de MAFFIA GEEK vraagt wat er eigenlijk in de joint steekt dat zo onbeschrijflijk stinkt, spuugt BLOODHEAD het antwoord in diens gezicht:

 

BLOODHEAD

PEAT ... !

 

MAFFIA GEEK

Zwart spul, zeker?

 

BLOODHEAD

Laten we de bron der zielen openzetten. Zie je mijn dubbelganger niet?

Ik ben één ondeelbare entiteit, die twee lichamen begeestert.

 

 

CUT →

 

 

► 4.7. INT / MCU FOYER VOORUIT / ZELFDE TIJDSTIP

 

In de foyer zit, als een hippe postmoderne stadsvogel, DE MONO een koffie te drinken. Een tot pulp gesabbelde sigaret ontspruit aan zijn mondhoek, asvlokken dwarrelen neer in zijn kopje. KIGY komt erbij zitten & claps hands. Op een muur staat volgend opschrift:

 

HOE MAAK IK EEN THEATER STUK?

 

DE MONO

Dag kleintje. (glimlacht hypocriet) Heb je nagedacht over mijn voorstel?

 

KIGY (merkt dat NANNOU hem ettelijke keren op de GSM heeft proberen bellen)

Om lid te worden van die bende?

 

DE MONO (verbetert geduldig)

THE SEVENTH EGG SOCIETY. Je bent toch niet vergeten wat ik je gisteravond heb toevertrouwd?

 

KIGY

Dat het een collectief is waarvan de leden Het Zevende Ei als godsbeeld hebben?

Dat de mens zogezegd onstaat uit zeven eieren die, eens uitgebroed, de bakermat

vormen voor alle hoogontwikkelde beschavingen. En ze hebben Jong Bloed nodig ...

 

DE MONO

Juist. En laat je vooral niets wijsmaken. Niet dat de aarde opwarmt, laat staan dat ze rond is.

Vergeet niet: 'De Banaan is groot, maar de Schil puntje puntjepuntje (vuist op tafelblad)

Hey, ik heb het tegen joù! Dit is een onvertaalbaar mantra voor een onbekende factor, volg je?

Ik geef een voorbeeld:

 

Een varken met een doctorsbaret op de kop en een gigantisch menselijk brein als lichaam komt in SLOW MOTION door de foyer gewaggeld. De hypothalamus van het brein zwengelt als een bebloede krulstaart zompig heen en weer. (→ CU DE MONO)

 

DE MONO

Voilá. Je weet me wonen.

 

DE MONO staat op, legt geld voor de koffie op het tafelblad en loopt de EXIT tegemoet. Iets later staat ook KIGY op en volgt hem. We TRAVELEN doorheen de binnenstad en zetten koers naar Begijnhof Ter Hoyen.

 

 

CUT →

 

 

► 4.8. INT / WS BEGIJNHOF TER HOYEN / LATER

 

KIGY stapt de hoofdkerk in. De middenbeuk is vervangen door een gestoelte van zeven chique, met rood pluche beklede loges. In elk daarvan zetelt een hond in stijlvol soirée. Boven elke loge staat, met gothische inscripties in massief eikenhout, een naam gegraveerd: DÄENEZ–EL, DOOLHOF DOLF, JACKY WHISKY, PEDO DE CLOWN, THROTTY, ZONPANTLI en ZOYDIPOUS. Samen vormen zij het HEPTAKLION; de anciens van THE SEVENTH EGG SOCIETY. Op zeker ogenblik gaat DE BEL. Het HEPTAKLION staat op en loopt statig een ondergrondse CRYPTE in.

 

 

► 4.9. INT / BEGIJNHOF TER HOYEN / MCU CRYPTE

 

De camera TRAVELT langzaam door een flauw verlichte gang met een karmijnrode vloerbedekking. Aan weerszijden van de gang zien we deur na deur na deur. CU van verschillende kamernummers. Van achter elke deur lijkt een zenuwslopend, ONOPHOUDELIJK GEDEMPT GEHAMER te komen. Een van de deuren zwaait langzaam open. In de kamer staat een manshoog vivarium met daarin een GROTE RONDE TAFEL waaraan vier gemaskerde mannen krijgsraad houden.

 

KOEN FAAN (houdt een wijnglas ondersteboven zonder dat de inhoud eruit lekt)

Wat denk je hiervan?

 

ANTIPATRIEK

Beroep van vader?

 

ROB

Exorcist.

 

DR. KO (terwijl KOEN FAAN iets tegenwerpt)

Wacht even, dit klopt niet. Laat ons terug van nul beginnen.

 

Dit gesprek is al 4 uur bezig. Wordt besproken: charismatica,

de huidige stand van zaken, en vooral: wat doen we met De Sfeer?

 

De camera vervolgt zijn traject in weer een andere gang. Hier zien we groteske muurschilderingen van JACK THE REAPER, WAPENSCHILDEN, DUIVELS, SATERS en RATTEN. De gang maakt een FLAUWE BOCHT. En daar staat DE MONO, wenkend naar de lens, aanmanend tot ABSOLUTE STILTE. We passeren een draaideur en krijgen een eerste blik in DE TEMPEL en op het HEPTAKLION.

 

 

► 4.10. INT / MWS TEMPEL SEVENTH EGG SOCIETY

 

GEEN POTTENKIJKERS

 

lezen we boven een bronzen gong die naast een GIGANTISCH GEBEELDHOUWD EI staat. Daarnaast zien we een altaar waarop een manuscript ligt. De camera ZOOMT IN op de gong; een hand komt in beeld en maakt met een triangelstaafje een snerpend luide concentrische beweging op het oppervlak. Het is de hand van

 

DE ENIGMAGISTER

FEEL WELCOME, HUMBLE EYES ...

 

DE ENIGMAGISTER draagt een zilveren hondenmasker en dreunt luidkeels ceremoniële regels op in een onverstaanbare taal. Het HEPTAKLION zegt hem na:

 

HEPTAKLION

Yàmreckufréhto ... Yabmu yawa valèki vastnèli yàhtere yàtsdoo yàwi kàwti ...

Yasya yato yahcecna yàwa tàhda qafyllani yàwi yàwtni ... Yasya yato yammchu

tàsto yàhda vàwtni ... Kàssecku tàwsa kàhtgi yaschu yano yawsi yahtere.

 

Een van de anciens geeft KIGY een charter mee waarop de replieken staan. Bij het responsorium hoort volgende choreografie: opspringen en een kwartslag om je as draaien, waarbij de ene voet loodrecht tegenover de andere moet komen te staan. KIGY heeft last met de sprong, verliest zijn evenwicht en smakt tegen de grond.

 

 

► 4.11. INT / WS TEMPEL SEVENTH EGG SOCIETY / POV KOEN FAAN

 

ABRUPTE STILTE. Alle hoofden draaien KIGY's richting uit, ook dat van DE ENIGMAGISTER. Er is een verrader onder ons. Terwijl de anciens een voor een op hem afkomen, schuifelt hij achterstevoren weg maar botst op tegenstand. DE ENIGMAGISTER loopt op hem af, grijpt hem bij de keel, maar KIGY stampt hem in een reflex van wettige zelfverdediging op de grond en trapt hem zo hard hij kan in de nek. Die knakt als een riet. Even lijkt de tijd stil te staan. Dan volgt een KEIHARDE KLAP tegen KIGY's slaap.

 

 

→ OVER BLACK

 

FADE IN →

 

 

► 4.12. INT / WS TEMPEL SEVENTH EGG SOCIETY / TS KIGY / NACHT

 

De anciens lopen in een grote cirkel rond een bewusteloze KIGY. Ze hebben allen een woodblock bij waarop ze met een stemvork ritmische tikjes geven onder het chanten van lang aangehouden, microtonale drones. Als de camera UITZOOMT zien we dat voor het altaar een transparante PIRAMIDE hangt. DE ENIGMAGISTER komt, geneksteund, op KIGY af. Hij heeft een mp3-speler op zijn hoofd en een cognacglas in de hand. Hij ledigt het glas in KIGY's gezicht, zet de mp3-speler af, legt de oortjes op de bodem van het glas en draait de volumeknop open; een metallieke echo van het LIBERA NOS weerklinkt.

 

DE ENIGMAGISTER

Je hebt ons gezocht. En gevonden. En gelijk je kandidatuur verkloot.

Je mag nog een laatste vraag stellen.

 

KIGY

Wat is er groter, De Banaan of De Schil?

 

De anciens kijken elkaar kortstondig aan, schieten dan in een gedisciplineerd getemd proesten omwille van zoveel banaliteit.

 

DE ENIGMAGISTER

Het antwoord is simpel: je doet het jezelf aan. En weet je waarom? Omdat je niet wil

beseffen wat dankbaarheid betekent. Omdat je de hand blijft bijten die jou voedert.

 

Een horde jonge, van alle lichaamsbeharing ontdane schandknapen betreedt DE TEMPEL, elk vergezeld van een rijkelijk uitgedoste matrona in glitterjurk, zwarte panties en hoge hakken. Het is een soort DOOPCEREMONIE waarbij iedereen in een grote MENSELIJKE KETTING gaat liggen. Elke schandknaap likt het vagijn van zijn matrona, die op haar beurt weer een schandknaap afzuigt. Ook KIGY wordt in de ketting geplaatst en voelt hoe de clitoris van zijn matrona opzwelt onder zijn tong. Hier en daar horen we IETS VLEZIGS UITEENSPATTEN. Op het hoogtepunt komen alle matrona's tegelijkertijd klaar. Die van KIGY nokt af door een scheut warm, weeïg VRUCHTWATER in zijn ogen te spuiten. Dan gaat een verlammende STROBOSCOOP flikkeren. We zien, heel gefragmenteerd, hoe de anciens KIGY vastgrijpen en sensoren op zijn lichaam kleven alvorens hem op te sluiten in de PIRAMIDE die via een luchtschacht ondergronds verdwijnt. Ondertussen TRAVELT de camera over de anciens, naar het koepelgewelf van de TEMPEL (waar nu het eerste ochtendlicht door naar binnen breekt") om tenslotte te blijven hangen op volgende inscriptie:

 

ALLES VAN WAARDE IS EERLOOS

 

" In uw ochtendgloren word ik herboren "

(De Giechelende Goochelaar)

 

 

CUT →

 

 

► 4.13. INT / RED ROOM / CU NANNOU / OCHTEND

 

UITZOOMEN op NANNOU; ze ligt in bed en slaapt diep. Op haar borst ligt een verhandeling, KAFFEEPRAAT VOL. IV of Niet Geheel Geslaagd Te Noemen Studie Naar Een Niet Echt Meer Levend Te Noemen Wezen. Van een zekere DR. KO. Dan PANNEN we naar de GSM die naast haar ligt. Op het DISPLAY zien we dat ze net een nieuw bericht heeft ontvangen. NANNOU ontwaakt en leest:

 

 

► 4.14. INT / RED ROOM / CU GSM

 

Beste,

 

U kent mijn naam en u weet in welke toestand ik mij over tien jaar loodrecht onder uw woonst bevind.

Gezien het feit dat ik op respectabele diepte hang, heeft het vooralsnog geen enkele zin mij te komen opgraven

want DAN vindt u daar vooralsnog niets. U zou me echter een enorme dienst bewijzen door mijn boodschappen,

die ik zo vrij ben geweest u telepathisch mee te delen doorheen het stereometrische vacuüm van de rekbare tijd,

nauwkeurig te registreren. Mij rest slechts hier weg te komen, wat niet ondenkbaar is gezien de eerste barsten

in het grondvlak van mijn piramide zich aan het vertakken zijn. Zodra ik mij heb weten te bevrijden,

breng ik u zeker een bezoekje om het laatste stof der vaagheid uit uw brein te blazen.

Tussen NU, TOEN en DAN schenk ik u

 

Mijn beste groeten,

 

KOEN

 

 

► 4.15. INT / RED ROOM / MCU NANNOU

 

Verward legt NANNOU de GSM weg, staat op, trekt de deur van THE RED ROOM achter zich dicht en rent het gangpad uit, op naar de parking. Daar verstijft ze. Alle overledenen die ze zich maar kan herinneren, staan in een halve cirkel voor haar. Haar moeder, oud-leerkracht, achternicht, ex-collega's, ze zijn er allemaal. Zwijgend houden ze hun handen naar haar uitgestrekt. Als ze dichterbij komt, herkent ze zelfs KIGY.

 

 

→ FADE OUT

 

 

THE END

 

 

SLOTGENERIQUE